Pengidentifikasian Citra Ikan Berformalin Dengan Menggunakan Metode Multilayer Perceptron

Eka Pirdia Wanti(1*), M Muhathir(2),

(1) Prodi Teknik Informatika, Fakultas Teknik, Universitas Medan Area
(2) Prodi Teknik Informatika, Fakultas Teknik, Universitas Medan Area
(*) Corresponding Author

Abstract


The richness of Indonesia's natural resources in the marine area, makes the sea an ecosystem of the existing diversity of fish. Fish is one of the types of animal protein that can be consumed by humans. Fish also contains essential vitamins and amino acids needed by the body with a biological value of up to 90% with binding tissue that makes it easier for the body to digest them. With the large number of fish that fishermen get per day, fish traders also have to make the fish they sell durable, one of which is by preserving fish with formaldehyde. Formlain is also a dangerous substance if used for food, this is because this substance can cause death if consumed long term. So that the existing problems encourage the author to identify formalin fish images using the MLP (Multilayer Perceptron) method which is a fairly reliable method in the image detection process because the search process is very directional (paying attention to backpropagation) where the feature extraction used is GLCM ( Gray Level Co-Occurrence Matrix). From this study, it was found that the Accuracy value was 62%. Where the error rate is 50%. Recall is 85%, application is 39%, precisson is 58% and F1 score is 71%.

Full Text:

PDF

References


Ali, H., & Gustina, M. (2019, April). Analisis Kandungan Zat Pengawet Pada Jajanan Bakso di Sekolah Dasar Wilayah Kecamatan Ratu agung Bengkulu. Jounal of Nursing and Public Health, 7(1), 59-63.

Andono, P. N., & Rachmawanto, E. H. (2020). Evaluasi Ekstrasi Fitur GLCM dan LBP Menggunakan Multikernel SVM Untuk Klasifikasi Batik. Jurnal Resti (Rekayasa Sistem dan Teknologi Informasi), 5(1), 1-9.

Dewi, R. S. (2019). Identifikasi Formalin Pada Makanan Menggunakan Ekstrasi Kulit Buah Naga. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan, 2(1), 45-51.

Fatimah, S., Astuti, D. W., & Awalia, N. H. (2017, April). Analisis Formalin Pada Ikan Asin di Pasar Giwangan dan Pasar Beringharjo Yogyakarta. Jurnal Analitycal and Environmental, 2(1), 22-28.

Hidayat, M. A., Laxmi, G. F., & Eosina, P. (2018). Identifikasi Ikan Air Tawar Dengan Metode Fuzzy Local Binary Pattern. Seminar Nasional Teknologi Informasi, 91-98.

J.Rindengan, A., & Mananohas, M. (2017, Oktober). Perancangan Sistem Penentuan Tingkat Kesegaran Ikan Cakalang Menggunakan Metode Curve Fitting Berbasis Citra Digital Mata Ikan. Jurnal Ilmiah Sains, 17(2), 161-168.

Khoirudin, Nurdiyah, D., & Wakhida, N. (2018, Juni). Prediksi Penerimaan Mahasiswa Baru Dengan Multilayer Perceptron. 14(1).

Kusumawati, M., Abidin, D., Muhamad, M., & Sukmawati, D. (2020, Agustus). Sosialisasi Kulit Buah Naga Sebagai Solusi Pendeteksi Formalin Pada Makanan Basah. MADDANA : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 13-19.

Laxmi, G. F., Eosina, P., & Fatimah, F. (2017). Anaalisa Perbandingan Metode Prewitt dan Canny Untuk Identifikasi Ikan air Tawar. Prosiding SINTAK 2017, 1201-206.

Lyantoko, A. N., Candradewi, I., & Harjoko, A. (2019, Oktober). Klasifikasi Sel Darah Putih dan Sel Limfoblas Menggunakan Metode Multilayer Perceptron Backpropagation. Indonesian Journal of Electronics and Instrumentation System (IJEIS), 9(2), 173-182.

Manihuruk, S., & Syahrizal, M. (2020, April). Implementasi Diagnosa Penyakit Gastritis Pada Anjing Dengan Menggunakan Jaringan Saraf Tiruan Multilayer Perceptron ( Studi Kasus : Sasmita Pet Shop & Clinic). JURIKOM(Jurnal Riset Komputer), 7(2), 341-346.

Masturoh, S., Nugraha, F. S., Nurlela, S., & Saelan, M. R. (2021, Maret). Telemarketing Bank Succes Prediction Using Multiilayer Perceptron (MLP) Algorithm With Resampling. Jurnal PILAR Nusantara Mandirii, 17(1), 19-24.

Novandra, G., Naf'an, M. Z., & Laksana, T. G. (2018, Juni). Perancangan Aplikasi Adroid Idnetifikasi Tanda Tangan Menggunakan Multilayer Perceptron. JIPI (Jurnal Ilmiah Penelitian dan Pembelajaran Informatika), 3(1), 76-83.

Pariyandani, A., Larasati, D. A., Wanti, E. P., & Muhathir. (2019, November). Klasifikasi Citra Ikan Berformalin Menggunakan Metode K-NN dan GLCM. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Informatika, 2(1), 42-47.

Pratiwi, G. P., Darma Putra, I. K., & Putri, D. P. (2019, Agustus). Peramalan Jumlah Tersangka Penyalahgunaan narkoba Menggunakan Metode Multilayer Perceptron. Jurnal MERPAPI, 7(2), 143-150.

Prayogi, Y. R., Wibisono, C. L., & Abror, A. H. (2019, September). Implementasi Pengolahan Citra Digital Deteksi Kesegaran Ikan Menggunakan Perangkat Android. Prosiding Seminar Nasional Teknologi dan Sains (SNasTekS), 447-454.

Pristanti, Y. D., Mudjihardjo, P., & Basuki, A. (2019, April). Identifikasi Tanda Tangan Dengan Ekstrasi Ciri GLCM dan LBP. Jurnal EECCIS, 13(1), 6-10.

Rizal, R. A., Gulo, S., Della, O., Napitupulu, A. B., Gultom, A. Y., & Siagian, T. J. (2019, Agustus). Analisis Gray Lever Co-Occurrence Matrix (GLCM) Dalam Mengenali Citra Ekspresi Wajah. Jurnal Mantik, 3(2), 31-38.

Saputrayadi, A., Asmawati, Marianah, & Suwati. (2018, Agustus). Analisis Kandungan Borakss dan Formalin Pada Beberapa Pedagang Bakso di Kota Mataram. Jurnal AGROTEK UMMAT, 5(2), 107-116.

Sari, A. N., Anggraeyani, D., Fautama, F. N., Dirayathi, M., Misdal, Marfani, N. A., et al. (2017). Uji kandungan Formalin Pada Ikan Asin di Pasar Tradisional Kota Banda Aceh. Prosiding Seminar Nasional Biotik 2017, 306-310.

Sinaga, D. (2020, Februari). Jaringan Saraf Tiruan Infeksi Mata Dengan Menggunakan Metode Beraksitektur Multilayer Perceptron. Jdan teknologi ilmiah (INTI)urnal Majalah Ilmiah Informasi, 7(2), 189-192.

Sukmawati. (2018, Agustus). Analisis Senyawa Formaldehid (Formalin) Pada Daging Sapi di Kota Makasar. Jurnal Galung Tropika, 7(2), 146-150.

Susilo, F. A., Fitriyah, H., & Setyawan, E. G. (2019, Januari). Sistem Klasifikasi Kualitas Ikan Tongkol Beku Berdasarkan Fitur Nilai Warna HSV menggunakan Metode Naive Bayes. Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi dan Ilmu Komputer, 3(1), 753-760.

Tambunan, S. B., Sebayang, N. S., & Amin, N. (2017, September). Karakteristik Warna Ikan Asin Sepat Sebagai Indikator Pengawet Formalin di Pasar Tradisional di Desa Tunas Jaya Muaradua. Jurnal Botik, 5(2), 88-97.

Trisnawati, A., & Setiawan, M. A. (2019, Januari). Pelatihan Identifikasi Borks dan Formalin Pada Makanan di Desa Bareng, Babadan,Ponorogo. Jurnal Widya Laksana, 8(1), 69-78.

Widadi, R., & Zulherman, D. (2018). Klasifikasi pergerakan Tangan dan Kaki Berbasis Sinyal EEG Menggunakan Common Spatial Patterns dan Multilayer Perceptron Backpropagation. Jurnal Telematika, 14(2), 43-50.

Windarti, M., & Prasetyaaninrum, P. T. (2019). Predicction Analysis Student Graduate Using Multilayer Perceptron. Asdvances in Social Sciense, Education and Humanities Research, 440, 53-57.

Pariyandani, A., Wanti, E. P., & Muhathir. (2020, September). Analysis of the Naive Bayes Metdhod in Classifying Formalized Fish Image Using GLCM Feature Extraction. Jurnal of Computer Science, Information Technology and Telecomunication Engineering (JCoSITTE), 1(2), 120-128.




DOI: http://dx.doi.org/10.30645/j-sakti.v5i1.342

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



J-SAKTI (Jurnal Sains Komputer & Informatika)
Published Papers Indexed/Abstracted By:


Jumlah Kunjungan :

View My Stats